The Lady who Loved Fibonacci

En vakker kvinne strekker seg og danner med hud og legeme en forlenget struktur som ved et Turner liknende fantastisk lys begynner med en spiralform som kan også skimtes i hennes vakre flettede hår. Og denne legemlige kvinne med et tidløst blikk sees mot et uendelig kosmos som danner bakteppet i ALGRIMS maleriske og tidløse bilde. Et estetisk mesterverk!
Kan vi se mer? Vi kan spørre: «er symmetri den mest elegante og foretrukne form for estetikk?» Hva med et tankeeksperiment: Spør vi en påfugl – og da en påfugl hunn – får vi kanskje svaret «ja»! Hvis vi forutsetter at vi forstår påfugl hunn språk og at påfugl hann pryden er symmetrisk. For med en slik fjærpryd fremholder evolusjonsbiologiene at gjennom utallige utvalg så kan man dedusere at påfugl hunnen foretrekker ekstravagant symmetri! Men hva med mennesket – symmetri og estetikk? Det sjokkerende er at mennesket ikke liker ren symmetri! Mennesket må ha noe mer, og hva er det?
I Pisa i Nord-Italia (1170 – 1250) levde det en mann som het Leonardo Fibonacci. Han var matematiker og et verdensgeni av format. Som interessant matematisk struktur formulerte han en matematisk rekke med formel:
an = an-1 + an-2 Med a0=0, a1=1, blir dette tallrekken:
Matematisk sett er dette en enkel rekke med en enkel formel. Men det høyst merkelige er at Naturen – selv Spiralgalakseformasjonene følger dette matematiske mønster! Vi finner det igjen og igjen i alt fra sneglehus; strukturen i blomstenes organisering av blader; geometrien i en kongle etc. Noen mistenker at denne struktur også kan kobles til genetisk struktur.
Og enda mer oppsiktsvekkende. Ved å la brøken mellom et Fibonacci tall og det foregående gå mot større og større tall – limes an/an-1 får vi det gylne snitt: 1,61803… Forholdet mellom to påfølgende Fibonaccitall nærmer seg derfor forholdstallet i det gylne snitt som grenseverdi!
Og dette er ikke alt. Det gylne snitt finnes igjen i mesterverkene til verdensenere som Leonardo, Raphael og Rubens. Ved å måle kompositoriske elementer i deres bilder oppdager man at de fleste delelinjene i disse bildene faller sammen med gylne snitt-proporsjoner!
Det er dette ALGRIM så mesterlig har formidlet i sitt kosmiske og maleriske bilde – fra spiralstrukturer i sneglens form til menneskets foretrukne hemmelige forkjærlighet for det gylne snitt til de kosmiske elementers himmelske dans. Nyt det!
Dr.Buer